Pierniczki bez glutenu, bez laktozy i bez jajek
KATARZYNA WAWRZYNIAK • dawno temu • 8 komentarzyPierniczki są przepyszne! Miękkie, aromatyczne. Idealne dla osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.
Składniki:
- Mąka ryżowa — ½ szklanki
- Mąka jaglana - ½ szklanki
- Mąka gryczana — ½ szklanki
- Mąka ziemniaczana — ½ szklanki
- Olej kokosowy - ½ szklanki
- Syrop klonowy - 4 łyżki
- Kakao niesłodzone — 1 łyżeczka
- Banan - 1 duża sztuka
- Soda — 1 łyżeczka
- Domowa przyprawa do piernika — 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE: Olej kokosowy rozpuścić w garnku, dolać syrop klonowy (lub daktylowy) i odstawić do wystudzenia. Zmiksować z bananem. Mąki wymieszać dokładnie z kakao, sodą oraz przyprawami. Dodać masę z bananem. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody.
Ciasto rozwałkować cienko, wycinać pierniki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierniczki i piec w piekarniku nagrzanym na 180C przez ok 7–10 min (zaglądać do piekarnika, ponieważ lubią się przypalać).
Smacznego!
Źródło: Pierniczki bezglutenowe
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze