Pierniczki bez glutenu, bez laktozy i bez jajek
![Katarzyna Wawrzyniak](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/mg-7745-5ad37a744d97096cc8e6d065.jpg)
Pierniczki są przepyszne! Miękkie, aromatyczne. Idealne dla osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Składniki:
- Mąka ryżowa — ½ szklanki
- Mąka jaglana - ½ szklanki
- Mąka gryczana — ½ szklanki
- Mąka ziemniaczana — ½ szklanki
- Olej kokosowy - ½ szklanki
- Syrop klonowy - 4 łyżki
- Kakao niesłodzone — 1 łyżeczka
- Banan - 1 duża sztuka
- Soda — 1 łyżeczka
- Domowa przyprawa do piernika — 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE: Olej kokosowy rozpuścić w garnku, dolać syrop klonowy (lub daktylowy) i odstawić do wystudzenia. Zmiksować z bananem. Mąki wymieszać dokładnie z kakao, sodą oraz przyprawami. Dodać masę z bananem. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody.
Ciasto rozwałkować cienko, wycinać pierniki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierniczki i piec w piekarniku nagrzanym na 180C przez ok 7–10 min (zaglądać do piekarnika, ponieważ lubią się przypalać).
Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Źródło: Pierniczki bezglutenowe
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze