Omlet czekoladowy z bananem i masłem migdałowym
KATARZYNA WAWRZYNIAK • dawno temuOmlet czekoladowy z bananem i masłem migdałowym. Niezbędne składniki i sposób przygotowania.
Składniki:
- jajo kurze — 2 sztuki
- erytrytol -1 łyżeczka
- mąka ryżowa — 2 łyżki
- kakao niesłodzone — 2 łyżeczki
- sól himalajska -1 szczypta
- banan - ½ sztuki
- masło migdałowe -1 łyżka
- pyłek pszczeli -1 łyżeczka
- migdały -1 łyżka
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy erytrol i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 min.. Dodajemy mąkę ryżową, kakao, żółtka i sól. Miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona.
Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy tak długo, aż wierzch delikatnie się zetnie. Najlepiej robić to pod przykrywką :) Przewracamy omlet i chwilę jeszcze smażymy. Przekładamy delikatnie na talerz. Smarujemy masłem migdałowym, układamy plasterki banana, posypujemy migdałami, pyłkiem pszczelim (opcjonalnie) i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Źródło: Omlet czekoladowy z bananem i masłem migdałowym
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze